Какво е маята?

Също както човешките клетки, тези на маята са живи и натурални. Клетките на маята са живи и натурални също като човешките. Имат нужда от въздух, за да се размножават, но при отсъствието на въздух също се наблюдават промени в състоянието им.

Макар да изглежда инертно, всяко кубче мая се състои от множество живи организми, наричани "микроорганизми". Клетката на маята има формата на яйце и може да се види само под микроскоп. Нейната дължина е едва 6 до 8 стотни от милиметъра. Кубче мая с големина 1 см тежи около 1 грам и съдържа в себе си над 10 милиарда живи клетки!

Съществуват няколко вида мая. Най-разпространената е Saccharomyces cerevisiae. Етимологията на името произлиза от латински и се състои от "saccaro" – захар, "myces" – гъба и "cerevisiae" – пивоварна. Популярните наименования са "бирена мая" и "мая за хляб". Тя най-често се свързва с пекарската индустрия, но много често в процеса на разработване се откриват и множество други приложения на маята в хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката и др.

Ползите от маята

Поради съдържанието си на минерали, витамини и аминокиселини, маята притежава множество полезни свойства. Благодарение на съставките, необходими за правилното функциониране на организма, маята има благоприятно действие върху нашето хранене и здраве. Например, маята и нейните производни се използват в хранителните добавки за подобряване на хранителния режим. Полезните свойства на маята се прилагат и в козметиката, а също и в храненето при животните.

Приложение на маята в човешкото хранене

Готварската мая, селектирана поради хранителните ѝ качества, е изключително подходяща за вегетарианци, но също така спомага и за здрави нокти, коса и кожа. Обогатена с витамин Б или минерали, маята може да компенсира и хранителна недостатъчност.

Маята като имунна защита

Имунитетът е бариерата, която стои между хората и тяхната външна среда. Добрият имунитет представлява ефективна защита срещу инфекциозни и други заболявания. За да се бори с патогенните микроорганизми, които ни атакуват ежедневно, имунната ни система трябва да функционира правилно. Бета-глюканите, известни със своите имуно-стимулиращи свойства, се изличат от стените на маята от вида Saccharomyces cerevisiae. Екстрактите на маята, най-известните от които са пептиди и глутатиони, са високо ценени в целия свят заради ползите им за здравето, особено в Азия.

Маята в помощ на храносмилането

В човешката храносмилателна система се срещат приблизително 100 000 милиарда бактерии от няколко стотици вида. Здравето ни зависи от стабилността на тази микрофлора. Пробиотични маи като Saccharomyces cerevisiae вар. boulardii спомагат за поддържането на този крехък баланс и следователно, за здрава храносмилателна система.

Не изхвърляйте маята

Не изхвърляйте маята с изтекъл срок, тя може да бъде много полезна, защото е пълна със съставки, които са полезни за здравето и красотата на кожата, косата и ноктите.

Маска с мая за суха кожа
Смесете 1 пакетче суха мая, 1 жълтък, 50 мл прясно топло мляко и ситно смлени овесени ядки. Поставете на лицето за 20 мин. Изплакнете с хладка вода.

Маска с мая против косопад
Разтворете 4 с. л. суха мая в една чаша вода. Нанесете на скалпа и масажирайте. Оставете да действа 10 мин и изплакнете косата.

Маята помага и на домашните растения

Дрождите в маята са много богати на белтъчини, желязо и минерални елементи. А те действат благоприятно като

  • Стимулират растежа и образуването на полезни бактерии
  • Подпомагат развитието на кореновата система
Така че, ако имате неупотребена мая, разтворете я във вода и полейте растенията си с нея.
VIVO МАЯ